SLIDE Toolkit Echipă de Internaționalizare

Află cum internaționalizarea poate ajuta școala ta să se dezvolte și fă cunoștință cum membrii echipei de internaționalizare, care te vor ghida și îți vor explica primii pași. De asemenea, am pregătit și un test de orientare care te va ajuta să identifici cel rolul din echipă care ți se potrivește cel mai bine. Utilizează scroll-ul mouse-ului și butoanele de mai jos pentr a afla mai multe.

Cum poate internaționalizarea să ajute școala mea?

Deși nu avem încă o definiție universală pentru internaționalizare, o putem privi ca pe o reacție naturală a sistemelor educaționale la procesul de globalizare. A început la nivelul învățământului superior, însă în prezent, unitățile din învățământul pre-universitar arată din ce în ce mai mult interes, mai ales în ultimul deceniu.

O definiție oarecum satisfăcătoare este propusă de literatura de specialitate – respectiv ”procesul de integrare al dimensiunii internațional, interculturale, globale în scopul, funcțiile și aspectele concrete ale educației”. Există multe altele, împreună cu diferite abordări și discuții teroretice. Bineînțeles, alături de numeroasele beneficii, există și anumite riscuri. Dar, ca de obicei, totul depinde de modul ăn care ste pusă în practică. In orice caz – scopul acestui material nu este o dezbatere de natură teoretică.

Ceea ce dorim să realizăm este să ajutăm școlile mai puțin experimentate să utilizeze puterea internaționalizării în beneficul și pentru dezvoltarea proprie. Acest material este direct adresat școlilor noi ăn domeniul internaționalizării, care se confruntă cu dificultăți sau care activează în arii dezavantajate/mediul rural.Din experiența noastră, putem afirma că internaționalizarea poate fi de ajutor în următoarele arii:

Elevii – sunt principalii beneficiari – ei își pot dezvolta competențele lingvistice, interculturale și abilitatea de a opera eficient și a se adapta ușor în medii nefamiliare, noi, multi-culturale.

Profesorii – își pot lărgi viziunea, dezvolta gândirea critică și un nou mod de a vedea lucrurile – din perspective multiple și diferite; participarea lor la activități internaționale poate să ajute la dezvoltarea personală, la creșterea încrederii în sine, îmbunătățirea creativității, înnoirea metodelor de lucru, îmbunătățirea capacității de a lucra cu elevi din medii diferite.

Școala – poate crește relevanța curriculum-ului, calitatea serviciilor educaționale oferite, atractivitatea – se poate bucura de un climat de lucru mai bun, o abilitate mai bună de focalizare pe didactici inovative, activități cross-curriculare, eficiență îmbunătățită.

Toate aceste aspecte sunt deja cunoscute. Dar mai rămân și cele de natură personală – precum ceea ce simte un elev care până atunci nu a mai avut ocazia să călătorească în afara localității sale – când zboară pentru prima dată cu un avion și își face prieteni într-o altă țară?


De ce avem nevoie pentru a începe?

Motivație. 
O minte deschisă. 
O strategie de internaționalizare (care poate fi or de sine stătătoare ori integrată în documentele de dezvoltare strategică ale școlii - precum PDI sau PAS).
O echipă de internaționalizare.

De ce avem nevoie de o echipă de internaționalizare și cum putem forma una.


Pentru a implementa internaționalizarea in mod eficient în școală – este nevoie de mai mulți oameni care să lucreze împreună – pe de o parte deoarece acest lucru presupune un volum mare de muncă, și, pe de altă parte, pentru că este nevoie de plajă diversă de competențe, abilități și cunoștințe (management, leadership, TIC, interculturale, managementul timpului, lingvistice). Mai mult decât atât, este de dorit să fie acoperite cât mai multe arii curriculare și nivele de învățământ.

Roluri posibile în cadrul echipei de internaționalizare:

Lider de echipă/Coordonator

Responsabil Comunicare și Diseminare

Responsabil Monitorizare și Evaluare

Responsabil Asigurarea Calității

Responsabil Incluziune

Responsabil Financial


Ce rol în echipă mi se potrivește cel mai bine?

Selecția membrilor echipei ar trebui să se realizeze pe bază de participare voluntară, în condiții de transparență, deschidere și nediscriminare. Toți membrii interesați staff-ului ar trebui să aibă șansa de a participa. În cadrul echipei pot fi create roluri noi, în funcție de nevoile fiecărei instituții. ”Selecția” nu ar trebui să fie un proces formal, și nici să ducă la crearea de ierarhii artificiale, întregul proces ar trebui să fie bazat pe cooperare.

Sună interesant?

Accesează testul de orientare de mai jos și alege rolul care ți se potrivește cel mai bine.
Dacă obții scoruri apropiate pentru mai multe roluri, alegel pe cel care te interesează cel mai mult. De asemenea, în cazul școlilor mai mici, este posibil ca o persoană să dețină mai multe roluri. Și reversul este posibil: într-o organizație mai mare ar putea fi necesar ca mai multe persoane să ocupe același rol.
Acesta nu este un test exclusiv – scopul său este doar acela de a te ajuta să alegi un rol care să ți se potrivească. 

Fă cunoștință cu echipa.

TC

Coordonatorul Echipei

QA

Asigurarea Calității

Responsabilul Financiar

Responsabilul de Incluziune

Responsabilul de Diseminare

ME

Monitorizare și evaluare

Pentru întrebări suntem aici să ajutăm.

Liceul Tehnologic Petricani

LICEUL TEHNOLOGIC PETRICANI
617315 - Petricani, jud. Neamț


Email: sampetricani@yahoo.com
Tel. / fax: 0233785052

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, în cadrul Programului Erasmus+ 

Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar Agenția Națională și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.


This is an OPEN EDUCATIONAL RESOURCE created by SLIDE team within SLIDE Project. You are free to use, adapt, reproduce and share the work as long as you do not use it commercially and indicate the creator (SLIDE Project Team 2018-1-RO01-KA201-049382). More info HERE.