INTRODUCERE ÎN GRAFICĂ ȘI PROIECTARE WEB

Învață să creezi materiale vizuale frumoase și site-uri web simple pentru elevii tăi

Principii și instrumente pentru design grafic

Activitatea profesorului, dar și cea a elevului, necesită adesea instrumente și aplicații la îndemână pentru a ușura lucrurile. Produse precum articole, pliante, reviste școlare, sunt adeseori create pentru a promova rezultatele școlii, dar și pentru a reflecta activitatea desfășurată în anumite proiecte sau pur și simplu pentru a informa publicul despre aspecte educaționale importante.
Indiferent ce program alegeți să utilizați, este important să aveți în vedere anumite aspecte legate de designul grafic. Acest set de reguli poate ddetermina dacă munca dvs. este bine realizată sau nu.


Regulile de aur ale designului grafic sunt:

Alegeți forma potrivită

De cele mai multe ori, formele complicate sunt cea mai proastă opțiune. Aspectul lor complicat te poate conduce pe o cale greșită și poate exprima lucrurile într-un mod negativ.

De fapt, formele geometrice simple pot forma împreună imaginea perfectă.

După cum puteți vedea în imagine, combinația de triunghiuri poate forma un logo foarte elegant și / sau eficient pentru o companie, afacere sau școală.

Principalul aspect care trebuie avut în vedere este combinarea formelor în mod simplu și corect, fără excese grafice. 

2. Folosiți culori adecvate

Rețineți zona de interes. Culorile nu numai că fac produsul frumos și atractiv, ci captează și atenția, stârnesc sentimente și cresc nivelul percepției. Dacă produsul este destinat să fie prezentat altor instituții, utilizați roșu și albastru - roșu inspirați încredere, iar albastru vă lasă publicul să simtă că sunteți de încredere.

Dacă o revistă are ca cititori principali copii, se folosesc culori strălucitoare, acestea fiindt galben, verde și portocaliu.

Culorile pot defini intenția cititorului și influența starea lui emoțională. Prin urmare, culoarea roșu poate cere acțiuni și direcționează atenția cititorilor către anumite aspecte, verde indică luarea deciziilor, albastru denotă credibilitate și onestitate, indigo transmite emoții.
Mai multe despre culori puteți citi AICI.

3. Acordați atenție dimensiunii fontului

Cuvintele reflectă ideile principale și modul în care te reprezintă indirect. Fonturile drepte vă vor arăta profesionalismul, în timp ce cele curbate vor reflecta un stil copilăresc.

Este foarte important să îl păstrați simplu și să nu folosiți mai mult de două fonturi în designul dvs., unul pentru antet și altul pentru restul conținutului. Fonturile drepte reflectă un aspect profesional și cele curbate, un aspect copilăresc.

4. Păstrează un echilibru

Contrastele evidențiază designul. Deși acest lucru implică culori, fonturi, spații, cel mai bun mod de a-l folosi rămâne culoarea. Dacă sunteți novice în această zonă, puteți folosi roata de culoare.

Acordați atenție greutății vizuale a contrastelor. Niciodată prea mult.

5. Folosiți scala corectă

Lucrurile mici oferă un aspect profesional proiectului tău.

De exemplu, într-un articol sau o carte, titlurile sunt mari și scurte, deoarece sunt menite să atragă atenția cititorului, iar subtitlurile sunt mai mici și scrise cu un font lizibil, pentru o vizualizare rapidă.

Un alt exemplu sunt obiectele inserate în documente sau site-uri web - dacă sunt prea mici sau prea mari, vor transmite senzația de disproporție și / sau instabilitate. 

6. Mențineți un cadru echilibrat

Pentru a păstra o anumită ordine, trebuie să aliniați textele și obiectele într-un mod simplu și elegant.

Puteți utiliza linii pentru a separa anumite paragrafe sau texte, astfel încât cititorul să poată observa mult mai ușor textul sau imaginea.

Acest aspect se aplică în special conținutului informativ și / sau postărilor. Păstrați designul echilibrat și fluent, având în vedere simetria. 

7. Texturi și modele

Cea mai bună alegere pentru fundalul site-ului și / sau este culoarea albă, deoarece cuvintele sunt mai ușor de citit, dar uneori, alte culori sunt mai bune, iar acest fapt depinde de tema abordată.

Pe un fundal alb puteți folosi multe culori pentru text, cu excepția nuanțelor de galben și a culorilor similare.

Pe fundaluri întunecate, culorile strălucitoare arată bine.

Aspectul fundalului influențează foarte mult impactul vizual. 

8. Conceptul vizual

Acest concept este cea mai importantă etapă din procesul de proiectare.

O abordare adecvată poate fi utilizarea imaginilor pentru a finaliza subiectul și poate întări povestea.

Nu vă fie teamă să lăsați spațiu gol pentru a evita un design înăbușitor și aglomerat. Aceste spații vă vor îmbunătăți considerabil designul.

Puteți utiliza linii pentru a crea o structură plăcută și pentru a face ca primul contact cu materialul să fie impresionant.
 

Principiile Gestalt

O componentă de bază și de referință în designul grafic și designul web constă în principiile Gestalt. Aceste principii sunt aplicate în zona grafică și abordează percepția vizuală. Principiile descriu modul în care publicul va percepe rezultatul final. 
Treceti cu mouse-ul peste imagini pentru a vedea mai multe detalii.

Asemănare

Oamenii asociază de obicei obiecte ca un grup cu caracteristici, dimensiuni sau culori similare. Un exemplu sunt linkurile de pe paginile de Internet. Cuvintele albastre și subliniate indică faptul că calea pe care o oferă este legată de conținut. Cititorul asociază cuvintele albastre cu conținutul. După cum se arată în imagine, instinctul uman primar este de a grupa formele în acest mod.

Continuare

Instinctul uman este de a urmări o linie sau o cale până când ajungem la finalul ei. Teoria explică faptul că fiecare lucru sau situație are nevoie de continuare și de un rezultat.

Apropiere (grupare)

Apropierea utilizează procesul de aranjare a elementelor, pentru a crea o legătură asociativă între ele. Caracteristica de similitudine ne va determina să le percepem ca un singur obiect.

Închidere

Acest principiu se referă la modalitatea de a face totul mai ușor. În imagine, componentele sunt ușor percepute ca individ, apoi, ca un întreg. Sunt eliminate golurile, se combina părțile, astfel încât cititorul va percepe scena ca un întreg, fără a se concentra pe părțile componente.

Figura / fundalul

Figura / fundalul se referă la legătura dintre elementele distincte într-un fundal. Instinctiv, oamenii vor observa elementele „ascunse” după ce separă forma fundalului.

Simetrie și ordine

Simetria dă senzația de ordine. Natura umană caută întotdeauna ordine în orice aspect haotic. Principiul evidențiază faptul că vom încerca întotdeauna să aranjăm simetric elementele unei compoziții.

Bazele proiectării web

Există multe programe care facilitează crearea unui site. Unele sunt mai avansate și necesită anumite abilități, altele sunt gratuite și foarte ușor de utilizat.
Pentru a înțelege regulile de design grafic aplicate în procesul de construire a unui site web, am ales ca exemplu, noul Google Sites. Aplicația este foarte prietenoasă și ușor de utilizat.  1.  Când alegeți culoarea, acordați atenție imaginii pe care o adăugați și / sau culorilor logo-ului instituției. După cum puteți vedea în imaginea noastră, am folosit albastru, deoarece această culoare este culoarea școlii.  
  2. Pe prima pagină puteți prezenta școala, puteți scrie un slogan și / sau descrie principiile instituției.
  1. Presupunând că aveți deja un cont Google și sunteți conectat, scrieți în bara de căutare a Google google website și faceți clic pe semnul „+” pentru a crea un site nou. Vi se va deschide o pagină similară cu cea prezentată. Din partea dreaptă a paginii puteți alege tema, culorile, numărul de pagini, inserați foi, calendare, butoane, separatoare, modificați aspectul etc.
  2. Atunci când alegeți culoarea, acordați atenție imaginii pe care o adăugați și / sau culorilor siglei instituției.
  3. Apăsați butonul Publicare, iar website-ul dvs va apărea online.

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, în cadrul Programului Erasmus+
Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar Agenția Națională și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.

 This is an OPEN EDUCATIONAL RESOURCE created by SLIDE team within SLIDE Project. You are free to use, adapt, reproduce and share the work as long as you do not use it commercially and indicate the creator (SLIDE Project Team 2018-1-RO01-KA201-049382). More info HERE.