Configurarea echipamentelor

De ce aveți nevoie pentru a începe

Cunoștințe de bază, dispozitive, operațiuni de întreținere

1. Consideratii generale

Cand discutam despre educatie digitala, una dintre componentele principale este reprezentata de echipamente (partea de hardware), care este considerata un fel de infrastructura pentru pentru mediul de studiu digital. Tehnologia ofera acces la informatii si resurse deopotriva pentru profesori si pentru elevi, ii ajuta sa gaseasca-dar si sa creeze- continuturi. Le ofera oportunitatea de a se conecta cu oameni de pe tot cuprinsul planetei, astfel incat sa poata partaja idei si cunostinte, sau sa poata colabora pentru diverse proiecte. 

Instrumentele si resursele puse la dispozitie pentru activitatile de invatare trebuie sa fie fiabile si accesibile pentru orice profesor si orice student, in orice mediu de studiu.


De aceea trebuie sa cautam cea mai buna modalitate pentru a proiecta, finanta, achizitiona si mentine infrastructura necesara, care va oferi studentilor posibilitatea de a primi educatia digitala adecvata, de care au nevoie pentru a se dezvolta intr-o lume conectata la nivel global.


Conceptul HECC 

‘2nd Survey of Schools: ICT in Education’ („Al doilea studiu asupra scolilor: TIC in educatie”), un studiu pregatit pentru Comisia Europeana - DG Communications Networks, Content & Technology de catre Deloitte si Ipsos Mori in 2019, a avut drept al doilea obiectiv “dezvoltarea unui model pentru o clasa echipata performant si conectata (highly equipped and connected classroom [HECC]), prezentand trei scenarii pentru descrierea diverselor nivele de HECC si estimarea costurilor generale de echipare si conectare a unei clase de nivel mediu din UE cu componente avansate din modelul de HECC ”.

Studiul identifica trei nivele de echipare a clasei (HECC), si anume nivelul incepator, nivelul avansat si nivelul performant. Astfel modelul creat pentru HECC este unul de tip progresiv, deoarece permite oricarei scoli sa porneasca de la scenariul de incepator, pe care apoi sa il imbunatateasca ajungand la scenariul de nivel mediu sau chiar la cel de nivel avansat daca sunt indeplinite criteriile tehnice si daca se incadreaza in buget.

O prezentare sumara a continutului fiecaruia din cele trei nivele mentionate pentru HECC se regaseste in schema de mai jos, luand in consideratie pentru fiecare nivel cele patru componente, si anume echipamentul tehnic digital, cerintele legate de retea, dezvoltarea profesionala a profesorilor si accesul la continut. Studiul pregatit de Deloitte si Ipsos Mori poate fi regasit in intregime aici. (Schema de mai jos este preluata din acelasi document, respectiv Deloitte, Ipsos Mori, ‘2nd Survey of Schools: ICT in Education’.) 

Infrastructura

Infrastructura necesara la momentul de inceput include trei componente:

- Conexiune la Internet
- Retea
- Dispozitive

1

 Conexiunea la Internet poate fi de mai multe tipuri:    

- Internet prin cablu - Internet prin cablu, utilizand cablurile de la retelele de Tv pe cablu. La momentul actual permit o viteza de descarcare in jur de 300 Mbps, in functie de infrastructura locala.
- Internet prin fibra – Cablul de fibra optica (fibra) consta intr-un cilindru subtire de sticla capsulat intr-un invelis de protectie. Transmiterea de date este asigurata mai degraba prin pulsiuni luminoase decat prin pulsiuni electrice. Fiecare fibra din cablu permite transmiterea semnalului intr-o singura directie; din acest motiv, orice cablu de fibre optice trebuie sa aiba cel putin doua fibre: una pentru transmiterea de date si una pentru receptie de date.Cablurile de fibra optica nu prezinta interferente, astfel ca distanta de transmitere a datelor este marita semnificativ.
- Wireless (fara fir) fix
Conexiunea wireless fixa este o alternativa la varianta cu cablu si poate transmite date, Voice over Internet Protocol (VoIP), and Internet Protocol Television (IPTV). Necesita utilizarea de piloni si platforme de transmisie/receptie wireless care impune necesitatea asigurarii unei linii de propagare degajate care sa permita transmiterea semnalului dintr-un punct in altul. Conexiunea wireless fixa are doua forme: mobila – care asigura conectarea intre cladiri si dispozitivele utilizatorilor si fixa – care asigura conectarea cladirilor intre ele.
- Internet mobil
Banda larga mobila este accesul la Internet wireless, de la turnul-antena, prin intermediul unui telefon mobil, al unei tablete sau al unui modem portabil. Banda larga mobila, numita si 4G, poate furniza conexiune de mare viteza pentru descarcarea si incarcarea de date prin intermediul aceleiasi infrastructuri de retea wireless.
- Internet prin satelit
Intrenetul prin satelit poate furniza acces la internet mobil, portabil si fix, si poate fi incadrat partial in categoria „banda larga ultrarapida”, asa cum sunt ele identificate pentru acest studiu. Banda larga prin satelit este printre cele mai costisitoare forme de acces la Internet, insa poate oferi conectivitate in zonele foarte indepartate, lipsite de orice alta optiune de conectivitate.

NOTA: Definitia pentru banda larga
Banda larga se refera la accesul la Internet de mare viteza care este conectat permanent si este considerabil mai rapid decat accesul traditional prin dial-up. Tipurile de banda larga includ digital subscriber line/linii digitale cu abonament (DSL), modem prin cablu, fibra optica, wireless, satelitii sau banda larga pe linii electrice de putere/broadband over power lines (BPL). 

2

Retea 

Conform Departamentului SUA pentru Educatie, Biroul pentru Tehnologie Educationala (2014), retelele pot fi clasificate dupa cum urmeaza:
- Retea de arie larga /Wide Area Network (WAN) furnizeaza conexiunea intre sediul local al furnizorului si toate scolile si unitatile din zona respectiva. O WAN poate de asemenea sa conecteze si alte institutii educationale (cum ar fi universitati sau biblioteci)ndaca scoala sau zona respectiva fac parte dintr-o retea educationala regionala.
- O retea locala/Local Area Network (LAN) este reteaua din cadrul unei scoli sau a unei cladiri din zona, prin intermediul careia sunt conectate la Internet computerele si dispozitivele. LAN-urile, spre deosebire de WAN-uri, deservesc zone geografice mult mai reduse.
- O WLAN (cunoscuta si sub numele de WiFi sau Wi-Fi) permite celor care utilizeaza dispozitive portabile in cadrul scolii sa se conecteze la reteaua de calculatoare din scoala fara sa necesite un cablu de retea. In mod specific, este utilizata pentru conectarea dispozitivelor cum ar fi laptop-uri, sau computere tip netbook si tableta (inclusiv iPad), si alte dispozitive, precum anumite telefoane sau iPod-uri. Computerele de birou (tip desktop) pot si ele sa aiba adaptoare wireless adaugate pentru a permite conectarea la o WLAN. 

3

 Dispozitive

 Tipuri de dispozitive 
Maximul de benefici educationale apar atunci cand profesorii si elevii au acces la dispozitive mobile in sistem 1:1 (individual). Utilizarea in comun a dispozitivelor, desi e mai buna decat deloc, limiteaza accesul la oportunitatile de invatare personalizata si fac dificila implicarea elevilor in invatarea „de oriunde, permanenta”.
Dispozitivele digitale utilizate in scopuri educationale sunt cuprinse in patru categorii:
- computere de birou (Desktop),
- laptops,
- tablete,
- telefoane inteligente (smartphone).
In general sunt preferate laptop-urile si tabletele pentru utilizarea in scoala, deoarece sunt portabile, au ecrane suficient de mari pentru a permite efectuarea majoritatii activitatilor, si sunt relativ accesibile financiar.
Specificatiile dispozitivelor ar trebui precizate in conformitate cu utilizarea pe care urmeaza sa o aiba. Atunci cand sunt selectate computere ce urmeaza a fi utilizate impreuina cu dispozitive profesionale foarte performante sau programe de design grafic, de exemplu, se poate opta pentru ecrane mai mari, memorie semnificativ mai mare si procesoare mai puternice decat in cazul dispozitivelor utilizate pentru procesare de text si navigare pe Internet, care nu necesita astfel de caracteristici tehnice.

Mai exista si optiunea BYOD (Bring Your Own Device/utilizeaza propriul dispozitiv), care permite studentilor sa isi utilizeze propriile dispozitive in cadrul proceselor de invatare. Totusi, aceasta politica poate crea provocari suplimentare legate de:
 decalaje economice (studentii provin din medii economice diverse),
 incarcare suplimentara pentru profesori in procesul de instruire, pentru acordare de asistenta pe platforme si dispozitive multiple in timpul activitatilor de invatare,
 evaluarea securitatii – dispozitivele personale ale studentilor e posibil fie deficitare in ceea ce priveste functionalitatea necesara pentru sustinerea unui mediu de testare securizat.
 

Mentenanta si managementul dispozitivelor
Managementul dispozitivelor mobile /Mobile Device Management (MDM) este un tip de program de securitate utilizat de departamentul IT al unei organizatii care ajuta la intretinerea si monitorizarea dispozitivelor mobile distribuite. Platformele MDM sunt utilizate pentru instalarea sau actualizarea programelor pentru urmarirea la distanta si stergerea continutului dispozitivelor furate, si pot determina tipul de continut care poate fi instalat sau accesat pe dispozitive. Toate aceste operatii pot fi efectuate dintr-o locatie centrala, fara a fi nevoie ca personalul sa lucreze efectiv direct pe fiecare dispozitiv in parte, din acest motiv MDM-urile economisesc timp si bani.

Garantii si mentenanta
Scolile ar trebui sa planifice reducerea la minimum a intreruperilor din procesul de invatare; de aceea mentenanta si reparatiile dispozitivelor trebuie efectuate rapid si responsabil. Aceste servicii pot fi efectuate fie de catre personalul scolilor, fie pot fi externalizate catre contractori externi. Unele scoli pot utiliza echipe de suport formate din studenti, pe langa suportul tehnic profesional.

Managementul dispozitivelor
 Managementul la distanta
Este necesara exercitarea unui management continuu si permanent asupra dispozitivelor digitale, fie ca acest lucru se refera la instalarea actualizarilor de programe, modificarea setarilor filtrelor de continut, sau modificarea preferintelor sistemului. Pentru prevenirea fisierelor sau programelor potential daunatoare si asigurarea protectiei datelor pentru studenti si profesori, setarile de securitate si confidentialitate trebuie sa fie permanent actualizate. Scolile care utilizeaza sisteme de evaluare online trebuie sa ia in calcul instalarea unor programe specifice pentru a aasigura un mediu de testare in siguranta.
Scolile trebuie sa se asigure ca profesorii si studentii deopotriva sunt pe deplin informati referitor la cele mai comune amenintari de securitate cibernetica, cum ar fi: phising, spear phising, compromiterea e-mailului de afaceri, ransomeware, hacking, dar si neglijenta utilizatorului sau pierderea/furtul dispozitivelor care contin informatii sensibile.
Avand in vedere ca anumite instrumente de management pot colecta informatii referitoare la locatie si/sau date referitoare la modul de utilizare a dispozitivelor, scolile trebuie sa informeze studentii si familiile acestora referitor la politicile de management al dispozitivelor, pentru a elimina ingrijorarile legate de afectarea intimitatii personale. Dea semenea, la nivel intern, scolile trebuie sa isi notifice clar angajatii cu privire la politicile si procedurile referitoare la monitorizarea dispozitivelor, pentru a preveni potentiale abuzuri.

Protectia la distanta impotriva furturilor 
Scolile pot lua in considerare diverse masuri pentru protectia in cazul furtului dispozitivelor, cum ar fi:
 Instalarea de instrumente care pot actiona la distanta prin dezactivarea dispozitivelor sau stergerea datelor din acestea in caz de furt sau pierdere.
 Amplasarea unei etichete adezive pe spatele fiecarui dispozitiv, cu mentiunea ca dispozitivul poate fi dezactivat de la distanta, ar putea fi de folos in descurajarea furturilor.
 Gravarea pe dispozitive a numelui sau emblemei scolii, pentru a zadarnici eventualele tentative de vanzare a celor furate. Acest lucru ar putea oferi sansa returnarii unui dispozitiv pierdut si ar putea ajuta la prevenirea pierderii de date confidentiale.

Accesul studentilor
Scolile vor decide cat de mult control vor avea studentii asupra dispozitivelor furnizate de scoala. Una dintre optiuni ar putea fi blocarea dispozitivelor; acest lucru ar imbunatati securitatea si ar fi mult mai simplu pentru personalul IT sa se ocupe de mentenanta acestora, insa ar oferi mai putina libertate studentilor in a personaliza dispozitivele conform propriilor nevoi.
Scolile ar putea utiliza un sistem de politici de control asupra dispozitivelor pe diverse nivele, pentru a putea acorda mai multe privilegii studentilor care demonstreaza un comportament responsabil si pot restrictiona accesul pentru cei care nu arata o astfel de atitudine.

Modele de distribuire
In distribuirea dispozitivelor catre studenti, pot fi utilizate diverse abordari, in functie de gradul de adecvare al scolii respective. Iata cateva modele:
 Intreaga scoala – dispozitivele sunt distribuite intregii scoli la acelasi moment. Necesita o atenta planificare logistica si dezvoltare profesionala (instruirea profesorilor).
 La nivel de clasa – dispozitivele sunt distribuite catre studenti pe rand, la cate o clasa odata.
 Pe obiecte de studiu – dispozitivele sunt distribuite catre studentii de la o disciplina sau un domeniu de discipline inrudite.
 Pe modelul profesorului – exemplu: se lucreaza intai cu profesorii care se ofera voluntari in scopul stabilirii unui program. Ulterior profesorii interesati pot aplica pentru inscrierea in program. Acest model permite ajustarea lectiilor invatate allows for adjustments from lessons learned.
Orice model ar alege scoala, trebuie sa ia in consideratie o incercare-pilot, pentru a permite ajustarilor sa se faca in timp adecvat.

Utilizare responsabila si cetatenie digitala
 Utilizare responsabila
Inainte de a oferi studentilor dispozitivele si acces la reteaua scolii trebuie incheiat si semnat un acord scris (Acord de acceptare a conditiilor de utilizare/Acceptable Use Policy (AUP) sau un Acord de utilizare responsabila/Responsible Use Policy (RUP)) intre studenti, parinti si personalul scolii, in care sa fie stipulate conditiile de utilizare responsabila a dispozitivului si consecintele pe care le vor suporta in cazul utilizarii neadecvate a acestuia. Acest document stabileste principiile utilizarii etcice a tehnologiei, comportamentul studentului, standardele interactiunii si stabileste website-urile si platformele pe care nu are voie sa le acceseze atunci cand se afla in campusul scolar sau cand utilizeaza un dispozitiv furnizat de scoala. Studentii si parintii iau la cunostinta si consimt sa urmeze regulile si principiile respective.

 Cetatenie digitala
Cetatenia digitala este definita ca fiind utilizarea informata, responsabila, etica si in conditii de siguranta a tehnologiei [conform Departamentului SUA pentru Educatie, Biroul pentru Tehnologie Educationala (2014)]. Aceasta definitie include un numar de abilitati si competente referitoare la: siguranta pe Internet, confidentialitate si securitate, cyberbullying (hartuire in mediul digital), managementul reputatiei online, abilitati de comunicare, educatia informatiei si atribuire de continut creativ si copyright. Deprinderea abilitatilor mai sus enumerate va oferi studentilor capacitatea de a manifesta un comportament decent, responsabil in calitate de utilizatori ai Internetului si de a deveni cetateni digitali responsabili. Ei trebuie sa aiba capacitatea de a emite rationamente si decizii logice referitor la volumul de informatii personale pe care le afiseaza si le utilizeaza online.

Protectia si viata privata a studentilor
 Cerinte referitoare la viata privata a studentilor
Scolile au obligatia de a informa studentii si parintii cu privire la tipul de date referitoare la studenti, pe care le colecteaza si le utilizeaza. De asemenea, studentii si familiile lor trebuie sa fie constienti de acordurile de tip click-wrap, care pot implica utilizatorul (in acest caz, scoala) in angajamente de tip contractual in relatia cu dezvoltatorul programelor respective.

 Protectia impotriva continutului inadecvat
Scolile trebuie sa fie raspunzatoare de protectia studentilor impotriva continuturilor inadecvate de pe Internet, atunci cand utilizeaza dispozitivele puse la dispozitie de catre scoala si reteaua scolii. Acest lucru poate fi facut prin filtrarea continutului. Deoarece nici un instrument de filtrare a continutului nu este 100% de incredere, profesorii trebuie sa utilizeze strategii pe termen lung, si anume sa ii invete pe studenti sa fie utilizatori responsabili de internet. Scolile trebuie, de asemenea, sa tina legatura cu parintii pentru stabilirea limitelor de filtrare a continutului pentru momentele in care studentii folosesc la domiciliu dispozitivele puse la dispozitie de catre scoala.

Rezolvarea situatiilor de pierdere sau furt de dispozitive
Scolile trebuie sa implementeze politici legate de inevitabilul aspect de pierdere, furt sau deteriorare a dispozitivelor. Studentii si parintii trebuie sa cunoasca aceste politici la momentul distribuirii dispozitivelor, atunci cand se semneaza Acordul de utilizare responsabila.
Sugestiile de mai jos ar putea fi utile in caz de pierdere, furt sau deteriorare:
- Personalizarea dispozitivelor,
- Protectie cu parola,
- Huse matlasate sau carcase de protectie adecvate pentru transport pentru a preveni deteriorarea accidentala.
In cazul dispozitivelor pierdute sau furate, scolile ar trebui sa aiba politici clare implementate si comunicate catre studenti si familiile acestora. Acestea pot fi: solicitarea platii contravalorii (in intregime sau in rate), polite de asigurare (platite de familii sau de scoli), taxa de auto-asigurare (pentru acoperirea cheltuielilor de reparatii si inlocuiri). 

Evaluarea necesitatilor si capacitatilor

In momentul in care se configureaza o retea interna a scolii, trebuie luate in calcul o serie de aspecte. Pentru stabilirea necesitatilor si capacitatilor adecvate, ar putea fi utila cautarea de raspunsuri la cele sapte intrebari orientative de mai jos:

1

Care este ideea de invatare ce urmeaza a fi sustinuta de aceasta tehnologie?

Obiectivele invatarii trebuie sa conditioneze implementarea tehnologiei, si nu invers. Obiectivele invatarii ar trebui stabilite pentru fiecare scoala in parte de catre toate partile implicate: persoane cu experienta din structurile locale de educatie, membrii consiliului, administratorul scolii, profesori, studenti, parinti, alti lideri din comunitatea respectiva. 

2

Ce instrumente digitale vor fi necesare? 

Incepand de la utilizarea tehnologiilor de invatare existente in scoli si in conformitate cu obiectivele stabilite, vor fi luate deciziile referitoare la resursele suplimentare ce vor fi achizitionate. Anumite tehnologii necesita o latime de banda considerabila, mai cu seama atunci cand sunt utilizate de mai multi studenti in mod simultan. De asemenea, trebuie luate in considerare la acest stadiu si potentialele necesitati pentru programele administrative, securitate, web hosting (gazduire de pagini web), si alte aplicatii.

3

Ce tip de cursuri profesionale vor fi necesare pentru profesori si administratori?  

Deoarece competentele educatorilor in domeniul tehnologiei variaza foarte mult, trebuie asigurata pregatirea profesionala pentru a veni in intampinarea nevoilor tuturor profesorilor, la toate nivelurile. Profesorii, dar si ceilalti membrii din personalul scolii, trebuie sa beneficieze de oportunitati de invatare profesionala diferentiata, pentru a asigura obtinerea de rezultate de succes si pe termen lung in procesul de educatie digitala.  

4

Ce latime de banda va fi necesara? 

Scolile care isi administreaza propria retea trebuie sa dispuna de instrumente de monitorizare care permit o evaluare extinsa si precisa a utilizarii latimii de banda. De asemenea, scolile trebuie sa ia in calcul la configurarea retelei si latimea de banda necesara pentru testarile online, pentru a asigura cerintele minime si instrumentele de planificare a capacitatii. In plus, trebuie luate in considerare alte aplicatii de retea care pot influenta latimea de banda disponibila, cum ar fi sistemele de securitate.

5

Care ar fi necesitatile pentru reteaua interna a scolii?  

Primul pas ar trebui sa fie evaluarea retelei, facuta de catre personalul de suport tehnologic din scoala sau de catre un consultant acreditat, in scopul de a stabili conditiile mecanice, electrice si de mediu care trebuie rezolvate, si anume:
- Amplasarea si starea cablurilor retelei existente si a echipamentelor existente,
- Numarul si amplasarea punctelor de acces wireless deja existente,
- Caracteristicile fizice ale cladirii care produc interferente cu semnalul wireless.
- Numarul de prize pentru incarcarea dispozitivelor mobile existente in clase.  

6

Cate dispozitive sunt necesare si de ce tip ar trebui sa fie? 

Dupa stabilirea unei viziuni clare asupra utilizarii tehnologiei in cadrul procesului de invatare, urmatorul pas este acela de a stabili tipul si numarul de dispozitive necesare care vor trebui sa fie sustinute de retea, luand in calcul necesitatile de accesibilitate ale studentilor.
Retelele wireless ar trebui sa fie proiectate astfel incat sa ofere acoperire pentru toate dispozitivele, inclusiv cele proprii ale studentilor si profesorilor, utilizate conform politicii BYOD („utilizeaza propriul dispozitiv”).

Scoala trebuie sa alcatuiasca un inventar al tipurilor de dispozitive detinute si utilizate la momentul respectiv: computere de birou, laptopuri, tablete si/sau telefoane inteligente (smartphones) —si sa verifice data la care le expira durata de viata. De regula se ia in considerare un interval de 3-5 ani ca durata unui ciclu de reaprovizionare a dispozitivelor.
De asemenea, dispozitivele mai vechi pot avea procesoare mai lente si/sau antene Wi-Fi mai putin performante, de aceea pot fi inadecvate pentru utilizarea in conexiuni wireless de mare viteza si trebuie fie upgradate (daca este posibil), fie inlocuite. Inlocuirea dispozitivelor trebuie luata in considerare la momentul bugetarii. 

7

Ce resurse sunt disponibile pentru finantarea tranzitiei? 

Cu exceptia fondurilor de la guvern, care pot fi mai mult sau mai putin generoase, scolile trebuie sa ia in consideratie si alte optiuni, cum ar fi oportunitati de sponsorizare pe plan local sau regional din partea unor entitati private, asocieri si/sau colaborari in proiecte cu scop educativ, cu diverse institutii, ONG-uri, programe educationale cu finantare din partea UE, etc.
Din ce in ce mai multe scoli au descoperit in ultima perioada beneficiile utilizarii Resurselor Educationale Deschise [Open Educational Resources (OER)], - cunoscute si ca resurse educationale cu licenta deschisa - in sprijinul reducerii costurilor legate de licentele pentru continuturi.
OER sunt resurse foarte bune pentru predare, invatare si cercetare, si pot fi gasite cu usurinta in zona de domeniu public sau au fost emise sub o licenta care permite utilizarea gratuita, reutilizarea, modificarea si partajarea. OER pot furniza cursuri online complete, carti digitale modulare, imagini, fisiere video si elemente de evaluare. In afara de economiile financiare care rezulta din eliminarea costurilor legate de licente, resursele deschise, de asemenea, permit profesorilor sa personalizeze si sa partajeze materialele lor cu alte persoanefara a incalca termenii licentelor. 

Concluzii

La acest moment, studentii trebuie sa acumuleze cunostinte si abilitati adecvate pentru a face fata unui mediu aflat in continua dezvoltare pe parcursul intregii lor vieti. Ei trebuie sa fie capabili sa se conecteze, sa creeze, sa cerceteze, sa utilizeze, sa se implice si sa interactioneze cu colegii lor din toata lumea.


O educatie digitala timpurie este baza tuturor acestor activitati; din acest motiv, scolile trebuie sa asigure realizarea acestei educatii digitale prin planificarea si furnizarea infrastructurii (conexiune la Internet si dispozitive), dar si prin intermediul unor profesori instruiti care sa sustina procesul de invatare.

Combinand cu intelepciune cele patru elemente: viziune, infrastructura, invatare profesionala si dispozitive, scoala va fi capabila sa ofere studentilor oportunitati de invatare si dezvoltare.

Resources

• ‘2nd Survey of Schools: ICT in Education’, a study prepared for the European Commission- DG Communications Networks, Content & Technology by Deloitte and Ipsos Mori in 2019, link here

• U.S. Department of Education, Office of Educational Technology, Building Technology Infrastructure for Learning Guide, Washington, D.C., 2017, link here


• Assessing your school ICT infrastructure, Department for Education, Gov.uk, Published 3 April 2019, link here.

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, în cadrul Programului Erasmus+
Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar Agenția Națională și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.

 This is an OPEN EDUCATIONAL RESOURCE created by SLIDE team within SLIDE Project. You are free to use, adapt, reproduce and share the work as long as you do not use it commercially and indicate the creator (SLIDE Project Team 2018-1-RO01-KA201-049382). More info HERE.